Glaistas ir glajus yra maisto pramonėje vartojami terminai (šiems terminams, 2005 m. balandžio 12 d. svarstydama standartą „Konditerija. Cukrinė konditerija. Terminai ir apibrėžtys“, yra pritarusi Terminologijos pakomisė). Glaistas – konditerijos pusgaminis iš maistinių riebalų, cukraus ir kitų priedų, skirtas maisto produktų paviršiams padengti (kakavinis glaistas, baltasis glaistas, šokolado glaistas), glajus – masė iš cukraus ir kitų priedų kepinių paviršiams padengti (torto glajus, kekso glajus).

 

  Glaistas taip pat yra ir statybos terminas, tai „minklė plyšiams, nelygumams užtepti ar kitiems reikalams“, pvz.: langų, grindų, apsauginis glaistas (el. „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“, Vilnius, 2003), „Statybos terminų žodyne“ (Vilnius, 2003, p. 169) teikiami tokie terminai: įtrūkių glaistas, porų glaistas, sandarinimo glaistas ir kt.

 

  Daiktavardis glazūra vartojamas reikšmėmis: „į stiklą panaši masė, kuria plonu sluoksniu aptraukiami molio dirbiniai“, žr. el. „Dabartinės lietuvių kalbos žodyną“ (Vilnius, 2003); „stikliškasis sluoksnis ant keraminio dirbinio paviršiaus“, žr. „Chemijos terminų aiškinamąjį žodyną“ (Vilnius, 2003, p. 167), Terminų banką.

 

 

Žymės: leksika, maistas
Atgal

Jei ši informacija Jums buvo naudinga (nenaudinga), jei pastebėjote klaidą, turite daugiau informacijos ar norite pakomentuoti, parašykite atsiliepimą (ne klausimą!).

Rašyti atsiliepimą